English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > MiTiŐk - Kiss Márta kiállítása > oldal
MiTiŐk - Kiss Márta kiállítása
dátum: 2012.05.29
1/2 oldal

MiTiŐk - Kiss Márta kiállítása 

 

 

Festőnők vendégségben

 

Szeretem nézni, figyelni az embereket. Csak úgy, a gyönyörködés kedvéért. Ha szépek, azért, ha csúnyák, azért.

Képeimen szeretek emberek közötti helyzeteket, elkapott pillanatokat, gesztusokat, tekinteteket megjeleníteni. A pillanatok mögött hosszú történetek állnak, múlt- és jövőbeliek egyaránt, figuráim mégis a jelen pillanat nagyszerűségét élvezik. Lényük minden porcikájával elmerülnek a véget érhetetlen jelenben, akár hegedülésről, akár evésről, akár telefonálásról legyen szó.

 

 

   
Mulatság / Ma mindenki kap egy pohár fényt

 

 

Képeimen felbukkannak azok az emberek, akikkel nap mint nap találkozunk a városi utcákon, a közértben, a metrón, a fürdőben vagy bárhol, és felbukkannak jó ismerőseim is, akiket megkértem, hogy pózoljanak egy jelenethez. De találkozhatunk a kollektív tudattalan által őrzött mesebeli figurákkal is.
Ahogy festem az embereket, nem elégszem meg pusztán a látvánnyal, képzeletem kiszínezi a jelenetet, s engedi, hogy többet vegyek észre a láthatónál. A figurák saját történetem szereplőivé válnak - mégsem ez a lényeg. A néző kitalálhatja a saját történetét a képekhez.

Az a fontos, hogy ezek az emberek elfoglaltságaik ellenére is hagyják, hogy kapcsolatba lépjünk és jelen legyünk velük.

 

 

   
Varázslat / Citrom

  

Jövök-megyek a városban, oldalamon a fényképezőgép, hátha meglátok valamit. Egy-egy mozdulatot, gesztust, arcot, jelenséget. Nem tudom, mi alapján választok, miért pont ők lesznek a szereplők. Valami megérint, és megérzem: ez az a pillanat, amit érdemes elcsípni.

Nézem az embereket, csodálkozom, hogy mennyire hasonlóak vagyunk és mennyire mások. Ha megtetszik egy karakter vagy egy jelenet, a képzeletemben kiszínezem és tovább gondolom. Megjelenik bennem egy kép azokhoz az álmokhoz hasonlóan, amelyekben a tudatalatti feldolgozza az előző nap benyomásait, és talán valamiféle kódolt üzenetet közvetít.

 

 

  
Igézet / Vízen járni tilos

 

 

Az álomnak személyre szabott jelentése van, amit az álmodó tud megfejteni. Ezeknek a képeimnek sincs konkrét jelentésük, a néző kitalálhat egy saját történetet, felfoghat egy olyan jelentést, amire ő személy szerint rá tud hangolódni.

Ilyen városi kóborlásokon pillantottam meg a tóban mászkáló gumiruhás férfiakat, a szigorú nyugdíjast, a krémest evő vagy a táskában kotorászó nénit, a fűben alvó férfit, a sorban állókat, az utcazenészeket, vagy a csíkos szatyros nyugdíjas párt…

 

Kiss Márta

 

 

Megnyitó: 2012. június 5., 19 óra

Megnyitja: Lackfi János

Hegedűn közreműködik: Mihályi Éva

Megtekinthető: 2012. június 6. - július 6.

 

Mindenkit szeretettel várunk

 

 


Sorbanállók

 
A cikk még nem ért véget!