English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > Mike Tamás: Légecset > oldal
Mike Tamás: Légecset
dátum: 2005.11.28
1/1 oldal

megtekinthető: 2006. január 7-ig

   „Harminchat éves vagyok. Mióta az eszemet tudom mindig rajzoltam, mindent, mindenkor és szerencsére ez máig így van. Már egészen korán tudtam, hogy ez fogja meghatározni az életemet. Ennek megfelelően művészeti iskolákat végeztem, közép és felsőfokon is, ahová elsőre felvettek. A Művészeti Szakközépiskolában Pécsett nagyon komoly grafikai alapokat kaptam kiváló tanároktól, amiket a mai napig jól tudok hasznosítani. Tizennégy évesen itt fogtam először szórópisztolyt a kezembe, de akkor még nem tudtam, hogy ez az eszköz életem része lesz.  Budapesten, az Iparművészeti Egyetemen a fotó főszak mellett már célzatosan választottam a szórópisztolyos technikát szakgrafikaként. Itt születtek első komoly fotorealisztikus stílusban festett fújt grafikáim, amelyekkel már ekkor sikert arattam.

   Ezek a munkák is hozzájárultak ahhoz, hogy fokozatosan bekerültem a reklámgrafika területére, nem sokára több jó nevű reklámügynökség (McCann Erickson, Grey, Akció stb.) külső grafikus munkatársa lettem. Évekig festettem különféle illusztrációkat minden elképzelhető témában, elsősorban realisztikus stílusban, és rengeteg reklámfilm-forgatókönyvet is rajzoltam. Igen jó iskolának bizonyultak ezek az évek, jól tudtam kamatoztatni rajzi tanulmányaimat. Egy prospektushoz készített illusztrációimmal első díjat nyertem egy reklámnyomtatvány versenyen a Lintas reklámügynökség grafikusaként. Közben, sajnos saját munkáimra nem jutott időm, csak tavaly vettem elő egyik több mint tíz éve félbehagyott grafikámat. Befejezésének sikerével új lendületet éreztem ahhoz, hogy újból elkezdjem saját, hiperrealista stílusú képeimet festeni. Közben egy meghívásos airbrush pályázatot is megnyertem, ami tovább erősített elhatározásomban. Céltudatosan kezdtem el saját utamat járni, egyre bonyolultabb elképzeléseimet megfújni, megfesteni. 
Korábban, a reklámügynökségi munkák megfogyatkozásával egyidőben motorokat, autókat és bukósisakokat kezdtem el festeni, szintén airbrush technikával. Ez a vállalkozás a mai napig tart. Büszke vagyok rá, hogy munkáim Amerikától kezdve, Európán keresztül Japánig megfordultak már. A Szalay Dakar Team révén sisak és autófestéseim többször bejárták Afrikát is.


   A kArton Galériának köszönhetően jutottam el oda, hogy privát festményeimet méltó módon a nagyközönség elé tárhatom. Ez a néhány kép ízelítő abból, ami engem a fotószerű festészetben foglalkoztat, megmutatja ennek a technikának az aprólékos gyönyörűségét, ami minden alkalommal magával ragad és egy újabb festmény létrehozására ösztönöz.”

Mike Tamás
2005. november                                                                                         

 
írta: kArton