English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > Surányi Miklós: Fotósorozatok > oldal
Surányi Miklós: Fotósorozatok
dátum: 2007.02.17
Fotósorozatok1/1 oldal

Surányi Miklós városi felfedező sétái során talált témáihoz visszatér, és tudatos komponálással örökíti meg a hétköznapi, de ugyanakkor szokatlannak, vagy akár megrendezettnek tűnő szituációkat.  Fotómunkái sorozatokba (Stand Still, Feltétlen reflex, Átmeneti) csoportosított különös hangulatú vizuális naplórészletek, melyeknek darabjait időnként újraszelektálja.

  


Stand Still sorozatában a mai városi környezet periférikus területeit, illetve  a városi funkcióktól, a terekhez eredetileg hozzárendelt élettől megfosztott helyeket térképezi fel. Ezek határvidékek a nyilvános és magánterületek közötti „no man’s land-ek“, melyek elvesztették korábbi funkciójukat, és ezáltal másfajta környezetté transzformálódtak. Az egykor élettel teli terek mára magukra maradtak és melankolikusak. A rejtélyes hangulatot fokozza és egyúttal a néző képzeletének határát tágítja a terek időszakos benépesítését szolgáló „szereplőválogatás“ és a megrendezett jelenetek.
„Mini turistacsoportokat szervezek ezekre a helyekre. Többnyire olyan embereket hívok ide, akik korábban még sosem találkoztak egymással, és az adott helyen sem jártak még. Az itt készített képek tehát szokatlan turistafotók. A rajtuk szereplő emberek „tájbahelyezésén“  keresztül szeretném a talált tereket megmutatni...Az átmeneti használat indukálja, hogy máshogyan látjuk a helyszíneket..“ – írja Surányi. 
A Stand Still sorozat már címében is klasszikus zsánertájkép-festészeti referenciákra utal: melyet nem csak az alkalmazott technika, hanem a dokumentált helyszínek idő - és földrajzi koordinátáktól függetlenített pozíciója is adja.


A Feltétlen Reflex darabjain látszólag jelentéktelen, jellegtelen, hétköznapi dolgokat láthatunk. A szokványosnak tűnő szituáció időnként ember alkotta abszurd, extrémnek tűnő helyzetekbe fordul át. Az első pillantásra humoros „helyzetkomikum“ azonban a figyelmes és a téma iránt érzékeny művész dokumentálásának köszönhetően poétikus etűddé alakul át.

Surányi Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén végzett 2002-ben. Jelenleg Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas.

A kArton kiállítással egyidőben Surányi Miklós Sáska Támasszal együtt állít ki a Lumen Galériában, mely 2007. március 5-ig tekinthető meg

Surányi Miklós weboldala
www.snap.hu

 
írta: kArton