English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > Frame up > oldal
Frame up
dátum: 2007.09.17
Frame up1/1 oldal

2008. április 19. - május 6.

A kArton Galéria a Finn Képregényfesztivál és a tallini Rajzfilmfesztivál után most itthon, a Holdudvar Galériában is bemutatja  Frame Up című tárlatát.

A frame up kifejezésnek sok jelentése van az angolban: koholt/hamis vád, előre kitervelt gonosztett, megrendezett ügy/komédia.
Mi más a képregény, ha nem egy megrendezett komédia? Az pedig, hogy nincs magyar képregény, egyszerűen hamis vád. Ahogy ezt a legtöbb nemzetközi képregényes összefoglaló kiadvány sugallja. Pedig azontúl, hogy az ötvenes évektől kezdve generációk nevelkedtek magyar képregényrajzolók művein, régi mestereink munkái megjelentek több ifjúsági magazinban a keleti blokk országaiban, sőt Skandináviában is felbukkantak néha.
2005 táján új lendületet kapott a képregénykultúra Magyarországon: több fiatal tehetséges grafikus kezdett képregénnyel foglalkozni, alkotócsoportok, kiadók alakultak, nekik köszönhetően egyre több kiadványban és rendezvényen lehet megismerni a magyar képregény múltját és jelenét.
A tárlaton a kortárs művészek a képregény egyik legfontosabb alkotóelemével a kerettel ez alkalommal kiemelten foglalkoznak. Hiszen a képregényben keretbe kerül a cselekmény és a szövegek is. A művészek egyénien megalkotott képkeretei kontextust teremtenek a meglévő képregényoldalaik számára.

Az eredeti Frame up kiállítás válogatott anyaga Zórád Ernő, Moldova György  Verhetetlen 11 című regénye alapján készült eredeti képregényével egészül ki.


Kiállítók:

Ábrai Barnabás
Bardon Barnabás
Cserkuti Dávid
Fazekas Attila
Fehér Zoltán
Felvidéki Miklós
Filó Vera
Fritz Zoltán
Gáspár Tamás
Gugi Sándor
Korcsmáros Pál
Lanczinger Mátyás
Marabu
Odegnál Róbert
Sebők Imre
Stark Attila
Vass Mihály
Zórád Ernő

 

Holdudvar Galéria
Margitsziget, Budapest
5 perc séta a Margit híd lejárójától
nyitva mindennap 10:00-04:00
www.holdudvar.net
236-01-55

 

Képek a Holdudvarból:

    

    

    

    

    

    

   

kurátor: Zsigó Bianka

 
írta: kArton