English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > Pofátlan művészet > oldal
Pofátlan művészet
dátum: 2007.10.02
Pofátlan művészet1/1 oldal

Pofátlan művészet / Insolent Art
Jace (F), Cut16, Drez, Nikon, Miztahbush, Torzmerev
kArton Galéria (1054 Budapest, Alkotmány u. 18.)
2007. október 11. – november 17.

 
A street art pofátlan. Egyrészt, mert a legtöbb esetben illegális, és előfordul, hogy vulgáris vagy provokatív. Másrészt, ha sikerül legalább egy művésznévhez kötnünk a kreációt, attól még az „elkövető” személyazonossága rejtve marad.
A kArtonban kiállító művészek mindegyike a street art különböző formáit képviselő önkényes utcai „dekoratőr”. A graffiti hagyományos  vonalát Nikon reprezentálja: a hatalmas színpompás betűk készítőjük nevét és merészségét hirdetik. Miztahbush betűkompozíciói idővel tekergőző ornamensé absztrahálódtak: ezekről a bokrokhoz hasonló képekről kapta a művésznevét is. Drez tervezőgrafikai munkásságát a megvalósult reklám - és egyéb kiadványokon túl, még a fiktív utcai logókról is ismerhetjük.
A street art magyarországi meghonosításában főszerepet játszó 1000% csoportot most Torzmerev és Cut16 képviseli. Többek között az ő működésüknek köszönhetően leomlott a művészeti intézetekben a falakat és a műalkotásokat elválasztó (fizikai)határ. A kiállítótér falai már nem csupán a homogén hátteret biztosítják a bekeretezett, szigorúan elkülönített műalkotásoknak, hanem  a művek tényleges hordozóivá váltnak.
A nemzetközi street art egyik legismertebb alakja a francia Jace  előszőr jár Budapesten a kArton meghívásának köszönhetően. Kis figurájának Gouzou-nak bár nincs arca, de kifejező mozdulataival, a köré festett egyéb jelekkel, utalásokkal mindenki számára hamar érthetővé válnak a vicces kontextusba illesztett jelenetek.

A kiállítást kísérő programok:

Október 12. 17:00. Jace bemutatja munkáit (animáció és diaprezentáció), beszélgetés a művésszel
Október 19. 17:00. Dokumentumfilm vetítés, Blek le Rat, The Original Stencil Pioneer (2005)
Október 26. 17:00. Dokumentumfilm vetítés, 1000%: Clear Art (2006)
November  2. 17:00. Dokumentumfilm vetítés, The Run up, An Artist Documentation (Futura, Above, Swoon. Dzine, WK Interact, Logan Hicks) (2006)

Kurátor: Zsigó Bianka

    

    

 
írta: kArton