English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > Mühlbeck Károly (1869-1943) retrospektív kiállítása > oldal
Mühlbeck Károly (1869-1943) retrospektív kiállítása
dátum: 2011.05.05
1/1 oldal

MÜHLBECK KÁROLY
(1869-1943)
retrospektív kiállítása

 

 

megnyitó: 2011. május 20., 19.00 óra

megnyitja: Benkő Zsuzsanna, a kiállítás kurátora

megtekinthető: 2011. május 11 – június 22-ig

 

A gyenge, védtelen nő - fejléc az Új Idők számára

Mühlbeck Károly (1869-1943) festőként és grafikusként egyaránt tevékenykedett – piktorként első nagyobb megbízásainak egyikeként részt vett Feszty Árpád körképének megfestésében, míg mint rajzoló a korszak vezető élc-, művészeti- és közéleti lapjain, többek között a Kakas Márton, a Borsszem Jankó, a Művészet valamint az Új Idők oldalain szerepelt műveivel.

Babák lázadása - mesekönyv illusztráció

A korszak egyik legfontosabb illusztrátora volt, sorra jelentek meg a Mühlbeck rajzaival díszített gyermekkönyvek, ifjúsági regények, szépirodalmi művek – több mint ötszáz. Egyik leghíresebb szülötte Sebők Zsigmond meséjének alakja, Mackó úr; valamint Gárdonyi Gézával való együttműködésének eredménye a Göre Gábor-ciklus.

 

Zoli elvesztette takarék könyvét - illusztráció

Mackó úr és Göre Gábor mellett fejléceivel hódította meg a közönséget. Aktualitásokat bemutató grafikáin egy történelmi korszak tükrét adta. Az Új Idők számára készített rajzai több mint 10.000-re tehetők, de emellett kedves és visszafogott illusztrációi az 1910-as évek közepétől egészen 1943-ban bekövetkezett haláláig díszítették többek között a Színházi Élet, a Magyar Lányok, az Ország-Világ és a Nemzeti Sport hasábjait.

 

Beteg mackók - illusztráció Sebők Zsigmond: Mackó úr című könyvéhez

Habár életében rendkívül ismert és elismert művész volt, olvasók tízezrei várták hétről-hétre fejléceit, gyerekek és fiatalok nőttek fel illusztrációin, életében nem volt egész művészetét bemutató kiállítása. Jelenleg művei számos magyar köz- és magángyűjteményben, - többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban - megtalálhatók, több tárlaton mutattak be válogatást műveiből, azonban retrospektív tárlatra csak most 2011-ben, halála után közel 70 évvel kerül sor, a kArton Galériában.

Hun lovas

 

 

 
írta: kArton