English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > Chilf Mária: Brumival bármi megtörténhet > oldal
Chilf Mária: Brumival bármi megtörténhet
dátum: 2005.01.07
Chilf Mária1/1 oldal

CHILF MÁRIA
Brumival bármi megtörténhet
megtekinthető: 2005. január 20 – február 19.

   A kArton Galéria bemutatja Chilf Mária (1966) Brumival bármi megtörténhet című egyéni kiállítását.
   Chilf Mária korábbi évekből ismert kozmikus táj-fragmentumai, organikus formákat ábrázoló akvarelljei számos helyen kerültek bemutatásra itthon és külföldön egyaránt (pl. Ludwig Múzeum, Strabag Festészeti Pályázat 2004.; Ateliers Pro Arts 2003.; Metall Labor, Bitterfeld 2003.; Drawing Center, New York, 2001.).
   Ez alkalommal a kArton Galériában az akvarell technikát új tematikával párosította, melyek naplószerű jegyzetek formájában láthatóak. Az élethűen megfestett részletek (emberi szív, aorták, természeti elemek) és a jelzésértékűen ábrázolt alakok (Brumi, ördög - és emberalak) filozofikus keretbe ágyazott, szabad asszociációk formájában közvetített fantázia-világ szereplői. A személyes hangvételű történetek között a képcímek, ironikusan megfogalmazott talányos bölcseletek (B tudja, csak úgy juthat ki az alagútból, ha belemegy; Amiről beszélni nem lehet, de hallgatni nem szabad; Küzdeni vagy menekülni?) kalauzolnak bennünket.
A művek az identitáskeresésről, a társas lét kérdéseiről, személyiségünk valós vagy vélt határainak átlépéséről és az abban rejlő veszélyekről, a különös, sokszor megmagyarázhatatlan ambivalens emberi érzelmekről szólnak.


   A szubjektív élményekből, érzésekből táplálkozó képeket (hogyan is lehetne másképp?) ugyanakkor az általános emberi dilemmák képes szótárának, az önmagunk keresése során folyamatosan felmerülő problémák rajzos metaforáinak is tekinthetjük.
   Az egzakt részletekből felépített szürreális fikciókat végignézve sokszor nehéz eldönteni, hogy Brumi csupán egy játék mackó, vagy saját magunk keserédes alteregója.


 
írta: kArton