English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > ratkArt archiv > Pál Csaba kiállítása > oldal
Pál Csaba kiállítása
dátum: 2002.11.01
1/1 oldal

   Eddig a leképzéssel, transz- parenciával, a képi és logikai kijelentések viszonyával, annak modellezésével, a fogalmi és materiális valóság kérdéseivel foglalkoztam.
   Évek óta foglalkoztatnak nyelvi, filozófiai, természet- tudományos teóriák. Mûveim kísérletek a fotóval, illetve a fény különbözõ közegeken való áttünését, leképzõdéseit vizsgálják. Egyik eszközöm a számítógéppel módosított fekete-fehér fénykép, amely többszörös technikai, mediális áttételen szûrödik át.

   Készítettem egy fadobozt mely manipulálni tudja a fényt szkenner segítségével. A doboz belsejében különbözõ tárgyak kifeszített zsinegeken függenek. 

   A zsinórra és a tárgyakra irányuló fény által létrejön egy ellenõrizhetõ, megvilágított terület, ahol a háttér és az elõtér tónusértékei vizsgál- hatók. A fénydoboz tárgyai szorosan kapcsolódnak a rajzaimban használt képi elemekhez. 

   A raktArt sötét terében két fénydoboz modellje lesz felállítva. A doboz belsejében található felfüggesztett tárgyak, különbözõ anyagok, felületek képe átalakul az alurólról jövõ fény miatt. Az installáció középsõ része körplexi lapokból és síkfilmek transzparens vetületeibõl áll. 

   Új eszközöm segítségével kiszélesítem a látás szokásos hatókörét, új kapcsolatokat teremtek az ismert elemek között. Jó eszköz erre a fénydoboz, melyben különös laboratórium-hatás alakul ki, ahol a felületek, hátterek, és a térben lévõ tárgyak tónusértékét tanulmányoztam.

   Pál Csaba  

 
írta: kArton