English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > események > programok > kArton Galéria a Plugon > oldal
kArton Galéria a Plugon
dátum: 2006.12.11
1/1 oldal

A kiállított tételekről bővebb információ: lásd a katalógust!

Ezt írták rólunk:

Művér és aranytükör
Az Antik Enteriőr a műgyűjtők, műkereskedők legnagyobb találkozója hazánkban. Ha Bokros Lajos lenne a miniszterelnök, a zártkörű meghívón résztvevők nyilván automatikusan kerülnének be a luxusadót fizetők közé. Ennek egyedül tudósítónk látná kárát, aki a jelenlegi helyzetben viszont könnyed léptekkel sétált körbe az olajképek, mellszobrok és antik íróasztalok közt, mígnem graffitisekkel találkozott.

Az antik enteriőr meglepően visszafogott rendezvény, annak ellenére is, hogy két, egymással amúgy semmilyen kapcsolatban nem álló világ találkozási pontján helyezkedik el. Ott, ahol az ember legalábbis földrengést, a tektonikus lemezek gyűrődését, vulkánkitöréseket vár el. A kultúra geológusa a szerda esti megnyitón azonban nem szembesült felzaklató jelenségekkel. A térben, ahol a talpig Gucciba öltözött elit találkozott a kinyúlt pulóveresek termékeivel, csak a finom smúzolás és a hidegkonyhai készítmények borzolták a felszínt.

Művészi szempontból említésre méltót az Antik Enteriőr kortárs alkotókkal foglalkozó részén, a Plugon találtunk. A Karton galéria ugyanis valódi, bőnadrágos, hiphopsapkás, szotyolázós street artosok festményeit próbálja meg eladni. Blik, Drez, Nikon, Wuzzup és Cut16, akik amúgy házfalakon dolgoznak, itt képeket és objekteket állítottak ki, a maguk jellegzetes stílusában

Az olajképek, antik bútorok és aranykeretes tükrök közt a legizgalmasabb a műkereskedő volt, aki azt tervezi, hogy feltölt művérrel egy több száz négyzetméteres műanyagsátrat, és meztelen nők és rokkantak csúszkálnak majd a művérben, és ezzel az egésszel tiltakozik valami ellen, amit végül nem fejtett ki (talán a háború?). Régi ismerősünk, a váratlanul mellénk sodródó Pénzügyek Playboya ugyanis egy közelben pezsgőző nőre terelte a szót.

Földes András 2006. november 23. 
Forrás: Index (http://www.index.hu/kultur/klassz/antik1123)

Ezt is:

Nagy sikerrel zárult az Antik Enteriőr és a Plug
Előretör a kortárs művészet

Több mint 60 kiállító, egy aukció, 14 műterem-látogatás, számos előadás és közel 14 ezer látogató – ez a gyorsmérlege az idei Antik Enteriőrnek és társrendezvényének, a Plug elnevezésű kortárs művészeti vásárnak. Mindkét szemle eredményes volt, ugyanakkor mindent egybevetve nem túlzás azt mondani: az idén a kortárs művészeté volt a fő szerep.
Az idei Plug mindenki által leginkább várt eseménye a kArton Galéria szervezésében megrendezett 2. karikatúra- és képregény-aukció volt. Az árverés óriási sikerrel zárult: a meghirdetett 120 tételnek több mint 75 százaléka elkelt, nagyrészt a kikiáltási árat jóval meghaladó összegekért. A múlt évi aukció leütési rekordját az idén sikerült megduplázni. A tavalyi csúcsot Zórád Ernő Fekete Gyémántok című teljes képregénye jelentette 220 ezer forintos leütési árral; most szintén Zórád lett a nyertes Aranykakas utca című akvarelljével, ám ez a 250 ezres indulás után nem kevesebb, mint 550 ezer forintért kelt el. Zórád mellett százezres nagyságrendeket értek el Korcsmáros Pál képregényei, valamint több tízezerért ütötték le Vogel Erik bohém grafikáit, Kassowitz Félix karikatúráit, Gáspár Antal és Homicskó Atanáz tusrajzait.
A már klasszikusoknak számító rajzolók mellett nagy érdeklődés mutatkozott a Magyarországon először kalapács alá vitt fiatal street art művészek (Stark Attila, Blik, Adorján Gábor, Királyfalvi Károly) munkái iránt is, melyeket 19 és 60 ezer forint közötti árakon vittek el. Külön érdekességet jelentettek az árverésen a különböző amerikai filmekhez (Moonwalker, Forrest Gump, Star Wars) készült eredeti, a forgatásokon használt storyboardok, amelyek egytől egyig elkeltek.
A kArton árverésének sikere azt bizonyítja, hogy a karikatúra- és képregényművészet kezdi elfoglalni méltó helyét a hazai művészeti hierarchiában. Akárcsak a kortárs képzőművészet: úgy tűnik, egyre több galériás kezd nyitni a mai művészet felé. Az idén nem csupán a Plug sátorában találkozhattunk kortárs művekkel, hanem az Antik Enteriőrön is. Például az eddig inkább a 20. század első felének művészetével foglalkozó Mű-Terem Galéria is beemelte kínálatába a kortárs művészek munkáit. Virág Judit a vásár hétvégéjén egy igen fiatal festőnő, Radák Eszter több munkáját is eladta: a Szerinted a többi ruhám hová dobtam? című festményt például 750 ezer forintért vették meg.
Az idei Plugon is szép számmal keltek el a kortárs művészek munkái. Az egyik legmagasabb eladási árral a Knoll Galéria standjánál találkozhattunk, ahol Birkás Ákos Kopf 120 című munkája 2,56 millió forintért talált gazdára.

Bódi Kinga
 
Forrás: Világgazdaság 2006-12-04. 19.oldal.

 
írta: kArton