English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > események > programok > A kArton a Szegedi Képregényfesztiválon > oldal
A kArton a Szegedi Képregényfesztiválon
dátum: 2011.11.15
1/1 oldal

3. Szegedi Képregényfesztivál, Vásár és Konferencia

 

2011. november 18-19-én ismét Képregényfesztivál Szegeden!  Idén két naposra bővült a rendezvény, november 18-án, pénteken "A vonal üzenete - A képi ábrázolás szerepe az olvasáskultúra fejlesztésében" című konferenciára várják az érdeklődőket, majd 19-én, szombaton a nagy sikerű képregényfesztivál harmadik felvonását - érdekes előadásokat, kiállításokat és izgalmas játékokat - kínálják a képregényszeretőknek, érdeklődőknek, kicsiknek és nagyoknak! A fesztiválnak idén is a Somogyi-könyvtár (Szeged, Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1-4.) ad otthont, mindkét nap 10-18 óráig, ingyenes belépéssel.

 

     

 

A Képregényfesztivál keretein belül idén a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek Zórád Ernő (1911-2004) képregény rajzolói munkásságával.   A 3. Szegedi Képregényfesztivál kiállítással, vetítéssel egybekötött előadásokkal tiszteleg „az utolsó pesti bohém” előtt, aki – bár eleinte megélhetési kényszerből kezdett képregényeket rajzolni - a képregény műfajának úttörője, annak egyik legelismertebb és legnagyobb hatású hazai képviselője lett, akit egy nemzetközi zsűri a világ 20 legjobb képregényrajzolója közé választott.

 

     

 

Zórád Ernő első képregénye, a Winnetou (1957) volt az első magyar szóbuborékos képregény, melyet számtalan többi követett, főként irodalmi művek adaptációi és történelmi képregények, melyek széles körű műveltségének és gondos előtanulmányainak köszönhetően hiteles és részletes korrajzok is voltak.

 

           

Képregényei eleinte néhány oldalas fekete-fehér folytatásokban jelentek meg, mint a Fekete gyémántok (1964), a Szigeti veszedelem (1966) vagy a Rákóczi hadnagya (1968), majd az 1970-es és 80-as években teljes füzetekben, akvarellel színezett, nagyalakú albumokban például a Névtelen vár, a Pompeji utolsó napjai és a Sztrogof Mihály. Zórád alkalmazta először 1970 körül a kollázs-technikát, ami védjegyévé vált: a korhangulat megteremtése érdekében metszeteket, fényképrészleteket helyezett el a rajzok között.

 

 

A kArton Galéria gyűjteményéből válogatott Zórád képregény-oldalakat a fesztivál keretein belül a Somogyi-könyvtárban lehet megtekinteni.

 

 

Bővebben a Somogyi-könyvtár honlapján és a facebookon:

http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/2153-iii-szegedi-kepregenyfesztival-es-vasar.html

http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/1764-a-vonal-uezenete-konferencia.html

http://www.facebook.com/event.php?eid=187275318014194

 
írta: kArton