English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > események > programok > 3!!! - Szőke Gáspár, Juhász Balázs és Kemény György kiállítása > oldal
3!!! - Szőke Gáspár, Juhász Balázs és Kemény György kiállítása
dátum: 2013.05.31
1/1 oldal

3!!! - Szőke Gáspár, Juhász Balázs és Kemény György kiállítása

 


Kemény György: A Squoter 2 művészpáros Koponyája viharban

 

Szőke Gáspár és Juhász Balázs nevét többnyire olvashatjátok egymás mellett, hiszen évek óta szoros együttműködésben élik napjaikat. Kemény Györggyel közösen viszont még nem volt kiállításuk … eddig. A kArtonban június 7-én mutatkozik be együtt a három szín- és pixel mágus, közös munkákkal bővítve repertoárjukat.   

 

   
Szőke Gáspár Marvel-akcióhősei és Szmörf

Szőke Gáspár azaz a Gazsi Rap Show Gazsija ( http://szokegaspar.blogspot.hu/  , https://soundcloud.com/gazsi-rap-show) és Juhász Balázs alias B Kund,( http://bkund.blogspot.hu/,  http://vimeo.com/halu) mindketten a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végeztek. A hagyományos festészeti tanulmányok után (illetve azokkal a mai napig kísérletezve) az underground kultúrából származó formanyelv és anyaghasználat felé vették az irányt. Munkáikban az optikai kísérletezés, a látás-érzékelés problematikájának feszegetése dominál, mindez harsány színekkel, gyakran a pixeltechnikára alapozva. A digitális képépítés manuális és gépi megoldásának problematikáját feszegető videókat, animációs filmeket is készítenek (http://soundcloud.com/squoter-2), paint alapú, szándékosan béta és infantilizált, a festést és szabadkezi rajzot imitáló technikával és programokkal.

 


Juhász Balázs: 2 skulls

Szőke Gáspár és Juhász Balázs nemrégiben az Ötkertben (Savfürdő) és a Kolorban (Ledmező) mutatták be –többedmagukkal-  egyenest a falra festett, illetve Painttel és Flockdrawval (egy ingyenes, online rajzprogram, aminek segítségével egyszerre több ember rajzolhat egyazon időben ugyanazon a felületen) készült élőben-élesben folyamatolt, kaotikusba hajló, UV színekben pompázó rajzaikat, de találkozhattatok velük a margitszigeti WNDRLND-ben is, ráadásul a kArtonbeli kiállítást pár nappal előzte meg az Ő-Univerzum - Björd fatelepe című előadásuk a Mu Színházban.

 

         
Szőke Gáspár: Kuglikereszt; Juhász Balázs: Szent György küzdelme a sárkánnyal

 

Kemény György a hatvanas évek végén a magyar grafika egyik legfontosabb alakja volt, Munkácsy díjas grafikus, a magyar neoavantgárd plakát megteremtője.  77 éves elmúlt, de folyvást naprakész, a legfrissebb, a legújabb tendenciák izgatják, kísérletez, megújul.  Harsány színű, meghökkentő és játékos, stilizált, pop stílusú plakátjairól és lemezborítóiról a legismertebb. Képeit, falrajzait, videomunkáit, installációit és performanszait is egyaránt groteszk, (szó)játékos, (ön)ironikus hangvételű konceptuális szemlélet jellemzi.  1999-ben rendezte életmű-kiállítását a Pécsi Galériában. Voltak „kaparós, cuppantós, lírai, franciás” képek, pop-artos erős kontúrú munkák, rotringtollas rajzok, volt a konzervdobozokból készült Konzervatív szék és az Utolsó vacsora, azután jött a számítógép és a pixelek – az országban az első között.  Az elmúlt években digitális képeket készít, eleinte piktogramlényekkel népesítette be a fotókat, majd geometrikus formákat keresett és rajzolt be a képbe, újabban „zászlózza” a fotókat, festményeket, tájakat.

 

     
Kemény György: Miki; Tengerparton

 

És hogy mi az, ami összeköt? A szín, szín, szín!

Itt a kArtonban kint lesznek Szőke Gáspár „klasszikus ” geometrikus, absztrakt színek és formák kontrasztjaira építő festményei, Marveles szuperhősös elrajzolt rajzai, painttel készült nyomatai, Juhász Balázs pixeles szőttesei, digitális rajzai, Kemény György legújabb zászlós munkái, valamint a közös többszörös: az egymás munkáiba „barmolások” eredményei. A megnyitón pedig „élő egyenesben” fognak rajzolni!

Kurátor: Benkő Zsuzsanna és Böndi-Bokor Bernadett

 

Megnyitó: 2013. június 7-én, 19 órakor

Helyszín: kArton galéria, 1054 Budapest, Alkotmány u.18.

Megnyitja: Oltai Kata és a Megnyitó Fickó

Megtekinthető: 2013. június 10. – július 5.

 


Juhász Balázs

 
írta: kArton