English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > karikatúra > cikkek > A Pekka of Finland megnyitó képei > oldal 2
Pasi Pöysäri miniszteri tanácsos megnyitó beszéde2/2 oldal

 

Pekka of Finland

Contemporary illustration from the land of booze and blondes

 

Tisztelt Vendégeink! Hölgyeim és Uraim!

 

 

A világ számára Finnországot olyan legendás tervezői tették ismertté, mint például Alvar Aalto, Tapio Wirkkala és Eero Saarinen. Ők a tiszta és természetközeli formiákró voltak híresek. Így vált a finn design ismertetőjegyeivé a könnyű használhatóság, az egyszerűség és a fukcionalitás hármas egysége.

 

A fentiekkel ellentétben e kiállítás célja azonban bemutatni azt, hogy a finn design nemcsak hófehér építészet és mesteri üveg, fa és fényhasználat épületeinkben.

 

Mai modern világunkban a design sok más területen is jelen van. Ezt mutatj az is, hogy a papírgyárak csarnokaiban álló 300 méteres gépeknél is fontos elem a design.  Úgy vélem Finnország mai versenyképességének egyik alapja az a hosszú évtizedekre visszanyúló befektetés, amelyet a design és  design oktatás területén eszközöltünk. Annak a változásnak is ez a gondolkodás volt hátterében, amikor néhány éve a Műszaki Főiskola, a Kereskedelmi Főiskola és a Művészeti Főiskola hármasából Helsinkiben létrejött a nagy Aalto Egyetem. Így ma egy tető alatt tanulnak a mérnökök, a közgazdászok és a művészek. Hiszen mindahányszor új terméket fejlesztünk a folyamat elejétől fogva jelen kell lennie a mérnöki, kereskedelmi és a design megközelítéseinek.

 

A huszadik század a film és a mozi megszületésének és megerősödésének évszázada volt. A huszonegyedik század, úgy érzem, egyre inkább az erőteljes képi nyelv évszázada. A képek sokkal többször és egyre több helyen vannak jelen életünkben, mint száz éve. Képekkel körülvéve élünk, például a folyóiratokban, pólókon, könyvborítókon, plakátokon, kávéscsészéken és persze a reklámokban. Emellett az elektonikus media és a modern elektronikus eszközök révén a képek teljesen új jelentésterületeket is kapnak.  A design tehát ma több, mint maguk a konkrét eszközök. Már nemcsak a vállakozás logójáról és a borosüveg cimkéjéről beszélünk, hanem a vállakozás arculatáról és teljes vizuális identitásáról. Miről is van szó itt? Természetesen alkalmazott grafikáról.

 

Finnországból nemrég egy új és tehetséges alkalmazott grafikusi generáció áramlott ki a világba. Sokan közülük  ma a világ számos metropoliszában dolgoznak. Ennek ellenére kevesek ismerik őket személyesen. Ez a kiállítás kivétel, mert itt nevükkel, egyéniségükkel vannak jelen. Ezek a munkák csak ezen kiállítás céljára jöttek létre.

 

Az itt kiállított grafikusok közös vonása, hogy mind a finn Agent Pekka ügynökségnél dolgoznak. A Grafia, a finn grafikusok szövetsége 2011-ben ezt az ügynökséget választotta a legjobb ügynökségnek. Ekkor született a kiállítás gondolata, amely az új finn művészi nyelvet mutatja meg nekünk. Színes és vibráló képek ezek.   

 

Ennek a kiállításnak másik célja, hogy Európában hírét vigye: 2012-ben Helsinki a világ design fővárosa. Mit is jelent ez nekünk? Mi is a design számunkra? E kérdésre röviden ennyit válaszolhatnánk: nyitottság, hiszen a Helsinki World Design Capital szlogene: ”We are open. ” – azaz „Nyitottak vagyunk!”

 

Ez a nyitottság számunkra az inovativitást, fenntartható fejlődést, együttműködést és a jólhasználhatóságot jelenti. Ezeket az értékeket hordozzák ezek a képek is.  

 

Hisszük, hogy a jó design mindannyiunk számára jobbá teszi a világot.

 

Pekka of Finland ezeknek az értékeknek szeretne a követévé lenni ma itt a kArton Galériában és útja során Európa szerte, hiszen utazó nagykövetként a kiállítást korábban  Brüsszelben és Amszerdamban mutatták be és Budapest után Szófiában, Aténban, Berlinben és Stokholmban lesz látható.

 

Végül hadd fejezzem ki köszönetemet a kArton Galériának, Finnország Benelux Intézetének, az Agent Pekka ügynökségnek és engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket, hogy a kiállítás képi anyaga az Interneten is folytatódik!

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, a kiállítást ezzel megynyitom.

 

 

Pasi Pöysäri

Miniszteri tanácsos

Finnország Nagykövetsége

 
írta: kArton