English
kArton hírlevél

Üzemeltető: lev-lista.hu

Keresés

   kArton > galéria > volt > LEHO/CZKI > oldal
LEHO/CZKI
dátum: 2013.11.20
1/2 oldal

 

A kArton galéria soron következő kiállítása, a LEHO/CZKI két grafikus karikaturista életműve előtt kíván tisztelegni. Lehoczki István és Lehoczki Károly között nincsen rokoni kapcsolat, a vezetéknév azonosság csupán a véletlen műve, de sok félreértésre, keveredésre adott okot a múltban. A kArton most ezen kíván változtatni, amolyan „összehasonlító elemzésként” egyszerre bemutatni és elkülöníteni a két alkotó munkásságát.

 

Lehoczki István „LEHO” (1950 - 2007) grafikus, karikaturista 1971-től a Ludas Matyi, majd az Új Ludas című szatirikus lap munkatársa volt. Karikatúrái jelentek meg többek között a Hócipőben, a Kurír-Elefántban az Élet és Irodalomban és a Népszabadságban, utóbbiban napi rovata volt. Fő műfaja a karikatúra, de készített könyvillusztrációkat, egyedi grafikát, tervezett különböző alkalmazott grafikai alkotásokat. Karikatúráit, melyeket „Leho” szignóval látott el, számtalan rejtvényújságban láthattuk, könyveket, tankönyveket illusztrált, reklámokat rajzolt.

            

Lehoczki István: Csoda a belvárosban; 63428 + Áfa; Javuló közérzet

 

Az 1990-es években Opus-díjat,  Sajtópáholy-díjat, Brenner György-díjat és Joseph Pulitzer-emlékdíjat kapott, valamint kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével.  Számos kiállításon szerepelt, például az 1975-ös Országos Karikatúra Kiállításon az Ernst Múzeumban, 1981-ben a Balatonföldvári Karikatúra Kiállításon, vagy 1995-ben a Brenner György karikatúra-pályázat kiállításán. Több nemzetközi kiállításon vett részt éveken keresztül (Tokio, Montreal, Knokke-Heist, Marostica, Prága, Ankara.)

 

 

Lehoczki Károly „CZKI” (1957- 2012) zenész és karikaturista 1991 óta foglalkozott karikatúrával. Rajzai a Hócipő, a Népszabadság, a Népszava, a Magyar Nemzet, a Mai Nap, a Nők Lapja hasábjain, illetve a Figyelő és a HVG internetes oldalain jelentek meg. 1996-99 között a Ludas Matyi művészeti szerkesztője és rajzolójaként dolgozott. Karikatúráit „Czki” szignóval látta el.

 

           

Lehoczki Károly: Politikusok kis kézikönyvéből  -Honnan hova eredtek (részlet); Mi lett Malackából?; Negró Kerál udvarában

 

Számos könyvborítót és illusztrációt készített, több pályázat és művészeti fesztivál díjazottja volt, többek között 1993-ban az International Cartoon Festival (Belgium) Szakmai díját valamint Brenner-díjat nyert, 1995-ben pedig az Eurokartonale (Belgium) 1. díját ítélték neki. Zenészként a Jeep, a Kontroll Csoport, a Balkán Tourist, az Új Nem, később a Kistehén Tánczenekar egykori dobosaként tűnt fel.

 

 

Megnyitó: 2013. november 28., 19 óra

Megnyitja: Litkai Gergely

Megtekinthető: 2013. november 29 - 2014. január 24.

 

 

 

 
A cikk még nem ért véget!